Yerleşim alanı dışındaki tarım arazileri için, güneş ışınlarını elektrik üretmek için kullanan güneş enerjisi sayesinde tarlaların sulanması çok kolaylaştı. Ülkemizde güneş enerjisi ile tarımsal sulama oldukça yaygındır. Şehir dışındaki tarlaların yakınında çoğu zaman elektrik şebekesi yoktur ve şebeke varsa bile şebeke elektriği ile sulama yapmak pahalıdır. Ekimle toprağın rahat sulanabilmesi için elektrik gereklidir. Bu ihtiyaç dizel veya fosil enerji kaynakları kullanılarakta karşılanabilmektedir. Ancak güneş paneli ile sulamaya göre çok daha pahalı olan bu yöntemin uygulanması oldukça zordur.
Güneş enerjisi diğer kaynaklara göre daha ekonomik ve sessiz çalıştığı için çevreye zarar vermez. Ayrıca çalışma esnasında radyasyon, kükürt ve duman gibi zararlı etkiler üretmediği için oldukça sağlıklıdır. Tamamen çevreci güneş enerjisinin kaynağı güneş olduğu için tükenmez ve sürekli yenilenebilir. Yakıt giderleri diğer kaynaklarda olduğu gibi ek ücrete tabi değildir.
Kurulumu Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Geniş bir yüzeye monte edilen güneş paneli elemanları, güneş ışınlarını emerek doğru akım oluşturur. Ortaya çıkan güneş enerjisi ile aydınlatma ve tarımsal sulama fonksiyonları gibi her türlü cihazda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yakıt ve jeneratör kullanmadan doğru zamanda güç üretmek için büyük kolaylıklar sunar. Kullanım kolaylığı ve uygun fiyatlı olması en önemli avantajlarından biridir. Güneş panellerini kurarken güneş ışınlarına göre konumlandırmak önemlidir. Uygun bir güneş paneli yeri belirlenmelidir. Böylece sulama için pompalama yapılırken gerekli enerji tam olarak iletilebilir. Sulamanın gece yapıldığı durumlarda depoya su çekebilirsiniz. Ayrıca gün içerisinde elde ettiğiniz enerjiyi bataryada depolayarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Farklı alanlarda güneş enerjisinden yararlanmak veya diğer alanları sulamak için kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için hareket ettirilebilen veya belirli bir düzlemde hareket edebilen tracker sistem panelleri seçebilirsiniz.
" Tarımsal sulama için güneş paneli sisteminde batarya kullanmak maliyeti iki katına çıkartabilir. "
Güneş Enerjisi İle Sulama Yöntemleri
Günümüzde akülü güneş enerjisi sistemleri, DC pompa sistemleri, frekans konvertörleri ve mobil güneş römorkları güneş enerjisi ile tarımsal sulamada tercih edilen yöntemlerdir. Sulama için kullanılan tarım arazisinin genişliğine, kullanım sıklığına ve gerekli enerji miktarına göre en uygun sulama yöntemi kullanılır. Bulunan su kanalı, havuz veya kuyu çok derin değilse DC pompalama sistemi kullanılır. Bu alçak gerilim sisteminin montajı çok sayıda panel gerektirmez. İnverter ve şarj regülatörü kullanılmamaktadır. Bataryada enerji depolamaya gerek yoktur. Tarımsal sulama ile küçük alanların enerji ihtiyacını karşılamak için kullanılan pil destekli güneş enerjisi ile enerji rezerve ederek geceleri kolayca sulama yapabilirsiniz. Kısa sürede kurulabilir ve bakım onarım maliyeti gerektirmez. Orman yangın gözetleme kulelerinde kullanılan portatif solar treyler sistemlerinin kullanılması ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. Taşınabilir özellikleri, hırsızların almasını zorlaştırır.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.